Den finlandssvenska landsbygdsriksdagen

Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden.

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland. Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hölls online 11.9.2020 som en kick off för den fysiska landsbygdsriksdagen som var ämnad att hållas i mars 2021 i Lovisa.

Utvecklingsförening SILMU rf var arrangör för Landsbygdsriksdagen online 2020 och är också värd år 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket och andra aktörer.

Välkommen med!

Gilla oss på Facebook


 

 

 

Landsbygdsriksdagens resolution 2018

TACK alla deltagare, arrangörer och föreläsare för en inspirerande landsbygdsriksdag på Åland!

På söndagen fastställdes en resolution som finns att läsa här >>

 

Leader Åland
08.10.2018 kl. 14:40

Silverskär

Välkommen att träffa Johan Mörn och Fia Karlsson från Silverskär på lördagens temaföreläsning kl 15.45

Silverskär Islands består av flera olika öar – bl a Silverskär, Sviskär och Klobben.

I 30 år har man bedrivit verksamhet ute i den åländska skärgården med fokus på möten, kalas eller enbart skön avkoppling. Unikt för varje sällskap är att man alltid har sin ö exklusivt för sig själv, och vi skräddarsyr varje enskild förfrågan enligt gästens önskemål.

Silverskär och Klobben passar bra för möten eller konferens och man kan välja att stanna över dagen eller flera nätter, i total avskildhet kan man koncentrera sig på jobbet och modern teknik finns givetvis tillgängligt.

På Silverskär ser vi måltiderna som en viktig del av upplevelsen. Därför lägger vi ner hela vår själ i maten vi serverar. Det gäller allt från att hitta råvaror av högsta kvalitet och tillreda dem på ett respektfullt sätt till att förmedla matens historia till dig som är gäst. 

När du äter hos oss ska du känna den genuina skärgårdskänsla som genomsyrar våra öar även i maten. Därför låter vi årstiderna bestämma menyn. Köket har även ett nära samarbete med jordbrukare och fiskare i trakten.

Se gärna mera på: www.silverskar.ax

Silverskär är sedan 2014 miljöcertifierat enligt Green Key och sedan 2016 även vår restaurang. Silverskär arbetar utifrån Grens Keys strikta miljökriterier, vilket innebär att även gästerna bidrar till miljöns välmående. Silverskär arbetar med lokala produkter/producenter och har gärna en inblick i hela kedjan från jord till bord.

 

Silverskärs platschef Johan Mörn har ett starkt engagemang för skärgården och Östersjön. Johan Mörn är en naturmänniska med ett brett kunnande om naturen och förändringar i den. Han delar gärna med sig av sina erfarenheter och engagerar även andra i frågor kring natur och miljö. Han har bland annat myntat begreppet axgan för att föra fram den åländska maten och varit initiativtagare för att restaurera fiskelägen ute i havsbandet, bland annat på Kråkskär och Rannöarna.

 

Fia Karlsson har varit en del av Silverskärs team i snart 5 år och jobbar i första hand med bokning och försäljning av de olika öarna. Fia har stor serviceanda och social kompetens och rör sig lika vant på kontor och säljevent som ute bland gästerna.  

Leader Åland
17.04.2018 kl. 16:46

Kenneth Nordberg Landsbygdssäkring i landskaps- och vårdreformen

Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl 15.00

 

Landsbygdsområdens speciella förutsättningar negligeras i stor utsträckning när stora reformpaket ritas upp. Landsbygdssäkring har blivit en etablerad term för att beakta beslutskonsekvenser för landsbygden. Den bakomliggande tankegången är att konsekvenser av beslut är olika för till exempel tätorter, periurbana områden, landsbygd och glesbygd. Landsbygdssäkring innebär i praktiken att säkerställa att invånare bosatta överallt i landet får en likvärdig politisk behandling, det vill säga att de olika förutsättningar som råder i olika delar av landet beaktas i planeringsskedet av politiska beslut. Som benämningen antyder är det ofta konsekvenserna för just landsbygden som negligeras i beslutsfattandet. Samtidigt har landsbygdssäkring framförallt genomförts som konsekvensbedömningar i centralförvaltningen, vilket rimmar illa med behovet av platsbaserad utveckling som till exempel EU driver. Projektets huvudsyfte är att vidareutveckla metoden speciellt ur ett regionalt och lokalt perspektiv på så sätt att metoden kan operationaliseras också på fältet beaktande till exempel språkförhållanden. Landsbygds- och vårdreformen utgör den underliggande förändring som studeras.

Projektet kommer att specialstudera tre typer av landsbygdsområden (skärgård, perifera landsbygdscentrum, randområde för pendling) med målsättning att teckna en bild av deras påverkansmöjligheter samt tillgänglighet till service. Projektet går sedan in i de aktuella områdena och för en dialog och arrangerar workshops med målsättningen att hitta nya typer av lösningar till de problem som identifieras som centrala. Vad finns det för möjligheter för de olika landsbygdstypområdena att själva driva landsbygdssäkring genom att till exempel arrangera samhällsservice på nya sätt? Projektet riktar sig även till landskapsnivån och den förändringsprocess som är på gång där. Projektet genomförs i Österbotten, med ett upplägg som möjliggör att handlingsmodeller överförs annanstans.

Kenneth Nordberg, doktor i statskunskap, är verksam som forskare vid enheten för Demografi och landsbygdsforskning vid Åbo

Akademi i Vasa. Nordbergs forskning fokuserar på regional utveckling, demokrati och deltagandemodeller, innovationssystem samt urban-rurala relationer. Nordberg har deltagit i forskningsprojekt som berört transnationellt lärande, deltagandeprocesser och innovations- och industriutveckling. För närvarande är Nordberg engagerad i projekt som studerar naturresursförvaltning och digitalt deltagande.

Hela programmet finns här!

 

Leader Åland
20.04.2018 kl. 11:47

Upptäck Mariehamn

Lördag 6 oktober har vi en paus i programmet för egna strövtåg i Mariehamn.

Hela programmet finns här!

Passa på att upptäcka ett Mariehamn i höstskrud på en promenad genom allén som sträcker sig från hamn till hamn och som kan ståta med ett sevärt museum i var ände.

I västra hamnen finns

Ålands Sjöfartsmuseum

och där den lindkantade allén slutar i öster, vid Lagtingsbyggnaden, samlas åländsk historia och kultur i

Kulturhistoriska

Värt att veta om Mariehamn och dagsfärska tips på aktiviteter hittar du på hemsidan för

Visit Åland

Är du på jakt efter minnen att ta med hem? lokalt hantverk? roliga och annorlunda second hand fynd? ersätta en glömd tandborste? Det ordnar sig!

Mariehamns shopping

 

Leader Åland
26.04.2018 kl. 10:40

Soundway

Middag med dans till Soundway lördag 6 oktober. Får vi lov?

 

Soundway, det åländska bandet har i olika konstellationer och under många år lockat upp ålänningar och besökare på dansgolvet. Mest kända som nattklubben Arkens husband men bokas till hippor och kalas, födelsedagar och bröllop över hela Åland. En enorm rikedom av material och en repertoar som hittar rätt i alla grupperingar är basen för minnesvärda skojiga tillställningar.

Hälsa på bandet på Facebook

(den fina bilden på Soundway har vi fått av Tony i bandet)

Hela programmet finns här!

 

Leader Åland
19.04.2018 kl. 10:23

Liz Mattsson och Anita Lundin: Skördefesten och Åland Grönskar

Temaföreläsning lördag 6 oktober kl. 15.00-15.45, en av två valbara - mer info i programmet!

 

Liz och Anita är projektledarna bakom de framgångsrika lokala eventen Skördefesten på Åland och Åland Grönskar. Med aldrig sinande entusiasm, stenkoll på kvalitet och massor med hårt jobb har dessa kvinnor utvecklat evenemangen som lockar inte bara lokalbefolkningen utan även blivit en tradition och en populär besöksanledning för grannar i närregionerna och runt om i Skandinavien.

 

Under sin temaföreläsning delar Liz och Anita med sig av både fakta och visioner, de goda exemplet och varför eventen fortsätter engagera och växa.

Hela seminarieprogrammet finns här!

Skördefesten

Åland Grönskar

Leader Åland
29.03.2018 kl. 10:20

Jerry Engström Levande landsbygd

Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl. 14.00 OBS ny tid!

 

En otroligt populär föreläsning som hyllats av åhörare från hela Sverige – såväl kommuner, företagare och organisationer. Denna föreläsning tangerar området destinationsutveckling men lägger än mer fokus på just landsbygdens möjligheter.

Under föreläsningen går vi igenom grunden till vad som får en landsbygd att växa – Samsyn, Särskiljning och Samarbete. Föreläsningen är fylld med inspirerande exempel och konkreta tips på hur man går tillväga för att lägga grunden till en levande landsbygd – tillsammans. Föreläsningen ger framtidstro och konkreta modeller som är enkla att ta till sig av men ger stor effekt när de väl utförs. Kort och gott en perfekt energi-injektion under landsbygdsdagar och liknande sammankomster där man vill ta nästa steg i utvecklingen.

Föredraget lyfter vikten av:

1) Samsyn – Så skapar ni en enad vision med konkreta mål.

2) Särskiljning – Så tar ni er genom bruset.

3) Samarbete – Tillsammans för en levande landsbygd.

Hela programmet finns här!

Jerry Engström

Marknadschefen, turismentreprenören och inspiratören med erfarenhet och dokumenterad framgång inom multinationella, mellanstora och små företag. På meritlistan hittar vi bland utmärkelser som Sveriges Bästa Marknadschef, nomineringar till Stora Turismpriset och Årets Platsmarknadsförare samt priser som Årets Landsbyggare och Årets Nyföretagare.

Jerry är en flitigt anlitad föreläsare och workshopledare inom varumärkesbyggande, turism och destinationsutveckling samt entreprenörskap.

Jerry Engström

(den fina bilden på Jerry är från Jerry Engströms YouTube-sida)

Leader Åland
17.04.2018 kl. 10:18

Clara Lidström & Annakarin Nyberg om Digitalt entreprenörskap

Välkommen på föreläsning lördag 6 oktober kl. 10.00-11.00 (Clara och Annakarin håller även en workshop på ämnet 12.30-13.30) OBS workshop ny tid!

 

Internet och sociala medier har skapat en maktförskjutning i samhället som innebär att grupper som sällan kommer till tals nu har en plattform. Nya entreprenörer växer fram och inte sällan är de kvinnor bosatta på landsbygden som använder digitaliseringen till att skapa förutsättningar för digitalt entreprenörskap och företagande. Lyssna på framgångsrika entreprenören och influencern UnderbaraClara Lidström och internetforskaren Annakarin Nyberg som gjort sig känd för att lyckas presentera forskning på ett underhållande och begripligt sätt. Tillsammans föreläser de om ämnen som digitalt entreprenörskap, kommunikation och relationsskapande genom sociala medier. Med glimten i ögat levererar duon intressant dynamik, humor och reflektion. En oslagbar kombination som bjuder både på forskarens och entreprenörens syn på digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

Programmet finns här

 

Clara Lidström: fotograf, författare och entreprenör

Clara Lidström, grundare av Underbaraclara, är idag en av Sveriges stora digitala influencers. Lidström medverkar regelbundet i SVT och SR genom bland annat programmen Claras Gård i Go’kväll, De obekväma och radioprogrammet Husmorsskolan i P1. 2017 utsågs Underbaraclara till Årets Tidskrift av Internetworld.

 

Dr. Annakarin Nyberg: Internetforskare, författare och entreprenör.

Annakarin Nyberg är disputerad internetforskare, prisbelönt pedagog och författare till bland andra böckerna Digitalt entreprenörskap, Sociala medier och härskartekniker. Nyberg medverkar ofta som expert i radio, TV och tidningar och ger svar på frågor som rör samhällets digitalisering. Sommaren 2017 var Annakarin värd i Sveriges Radios program Sommar i P1.

 

Duon Lidström och Nyberg har skrivit en serie prisbelönta kunskapsböcker för barn som översatts till 12 språk, skapat kunskapsprogrammet Livet på nätet för P1

2016 och 2017 lanserade Lidström och Nyberg det gemensamma klädmärket Miss Clarity.

Leader Åland
10.04.2018 kl. 10:18

Mikael Björklunds Smakbyn

Mickes personal välkomnar oss till Smakbyn på Nordisk Afton den 5 oktober - mer info i programmet här!

https://landsbygdsriksdagen.fi/program_och_boende/

Känd från tv och de egna kokböckerna är Micke du och vän med oss alla. Gäster och lokala, de som bara hälsar på eller spenderar timmar runt borden i den trivsamma restaurangen. Mickes generositet, värme och omtanke möter alla och de kluriga underfundigheterna finns både i känslan, i mottagandet och i inredningen. Just denna kväll är Micke dubbelbokad men vi kan vara trygga i att värdskapet och serveringen sker i hans hjärtevarma anda!

Och, under helgen dyker Micke nog upp, någonstans :D

Smakbyn

(den fina bilden på Micke är från Smakbyns hemsida)
Leader Åland
03.04.2018 kl. 10:10

Anmälan är öppen!

Välkommen att anmäla dig till Landsbygdsriksdagen här: 

 

Leader Åland
28.03.2018 kl. 11:16

 

LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2016 blev en lyckad tillställning!

Det bjöds på intressanta föreläsare, däribland Frank Erichsen, känd från den danska TV:serien "En tvättäkta lantis". Han berättade om självhushållning och sitt liv på Kastanjegården på Jylland. Vi fick också lära oss om "Storytelling" som metod inom landsbygdsutvecklingen. Det ordnades workshops med intressanta och aktuella ämnen samt en talkshow med gäster som alla på ett eller annat sätt "sticker ut". Just detta med "Att sticka ut" var temat för denna Landsbygdsriksdag.


Bonderöven – Hundra procent bonde – En tvättäkta lantis – Den danske bonden


Kärt barn har många namn. Frank Erichsen, känd från TV-serien om den danske bonden, lever sin dröm som självförsörjande bonde på en gammal gård i närheten av Grenå i Danmark. Ett självförsörjande lantbruk som drivs på ett hållbart sätt och med gamla metoder är drömmen för Frank och hans familj. 
Frank Erichsen kommer att medverka i den finlandssvenska landsbygdsriksdagen, som denna gång hålls på Lärkkulla i Karis 22 – 23.10.2016. 
Temat för landsbygdsriksdagen är ”Våga sticka ut” och på programmet hittar du också mycket annat intressant.

Din anmälan vill vi ha senast 30.9.2016.
 

VÄLKOMMEN TILL LANDSBYGDSRIKSDAGEN!

 


DEN FINLANDSSVENSKA LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2016

Tid:        22-23.10.2016

Tema:    Våga sticka ut!

Plats:     Lärkkulla, Lärkkullavägen 22, Karis

Karta finns här


 

Ställningstagande från den Europeiska landsbygdsriksdagen i Österrike 4-6.11.2015

 

 

240 deltagare från 41 länder i Europa skrev ett ställningstagande kring viktiga frågor för landsbygden. Ur innehållet kan plockas bland annat att visionen är att Europas landsbygdsområden i framtiden ska vara levande, inkluderande och hållbara samhällen. Landsbygden kan därmed bidra till ett välmående, fredligt, rättvist och jämställt Europa.

Denna vision ska uppbyggas genom att möjliggöra för unga människor att stanna i eller flytta till landsbygdsområden. Unga ska lockas genom arbetstillfällen, utbildningsmöjligheter, tillgång till mark och bostäder samt sociala och kulturella aktiviteter.

Landsbygdstjänster och infrasturktur. Butiker, post, primärvård, kollektivtrafik och social infrastruktur är avgörande för landsbygden tillsammans men vattenförsörjning, avloppssystem, elektricitet, engergisförsörjning mm. Avsaknaden eller nedmonteringen av denna infrastruktur kan bidra till en ond cirkel som ytterligare försvagar landsbygden.

Ett samarbete mellan det civila samhället (föreningar, organisationer) och offentliga myndigheter på jämlika grunder är en förutsättning för ett levande samhälle.

Paralleller till den Finladssvenska landsbygdsriksdagen

Den Finlandssvenska landsbygdsriksdagen i Pedersöre behandlade delvis samma frågor bland annat gemenskapstänkande, utbildning, underlättande av byggande på landsbygden och huruvida statliga och kommunala myndigheters planer står i konflikt med landsbygdens intressen.

 

Hela det Europeiska manifestet finns att läsa på http://europeanruralparliament.com/index.php