Den finlandssvenska landsbygdsriksdagen

Landsbygdsriksdagen är en konferens som samlar landsbygdsaktiva från hela Svenskfinland. Evenemanget är en röst för byarna, organisationerna och människorna på landsbygden.

Landsbygdsriksdagen arrangeras vartannat år runt om i Svenskfinland. Den sextonde finlandssvenska Landsbygdsriksdagen hölls online 11.9.2020 som en kick off för den fysiska landsbygdsriksdagen som var ämnad att hållas i mars 2021 i Lovisa.

Utvecklingsförening SILMU rf var arrangör för Landsbygdsriksdagen online 2020 och är också värd år 2021, i samarbete med det finlandssvenska landsbygdsnätverket och andra aktörer.

Välkommen med!

Gilla oss på Facebook


 

 

 

”Ingen vet vad coronan har för påverkan på landsbygden” – Syssner under Landsbygdsriksdagens webbinarium

24.09.2020 kl. 15:30
Blogginlägg av Kenneth Sundman 14.9.2020

 

"Under den finlandssvenska Landsbygdsriksdagens förberedande webbinarium 11.9 föreläste Josefina Syssner, som är biträdande professor i kulturgeografi, författare och föreläsare, om att krympa smart. Syssner tog fasta på tre punkter under sin föreläsning (som var inspelad): befolkningsutvecklingen på landsbygden, landsbygden och coronapandemin, samt landsbygdens resurser.

Hälften av kommunerna i Sverige har mindre befolkning än vad de hade på 1970-talet. Det finns mer folk i kommuner nära städer. Men befolkningsunderlaget minskar och det är svårare för företagen. Det är ändå orimligt med befolkningstillväxt överallt. Krympande kommuner kan ha tillväxt (plan A) som mål eller anpassning till mindre befolkning (plan B).

Beträffande coronapandemin så är det ingen som vet vad för påverkan den har på landsbygden. Det som däremot har påverkat landsbygden är globaliseringen, urbaniseringen och rörlighetsnormen. Men alla dessa tre saker har dock under coronan fått sig en näsbränna.

Vad gäller landsbygdens resurser, talade Syssner om den formella och informella planeringen. Till den formella planeringen hör kommuner, näringsliv o.s.v., medan den informella planeringen inkluderar föreningar, byalag m.m. Resurserna inom den informella planeringen är finansiella (finansiella resurser att skapa utbud), materiella (t.ex. dra nytta av tomma byggnader på landsbygden), mänskliga (t.ex. äldres erfarenheter) och organisatoriska (att enas kring något som ger bättre förutsättningar).

Utöver Syssner föreläste även landsbygdspolitiska rådets generalsekreterare Christell Åström om Landsbygdsbarometern 2020 och Ann-Sofi Backgren från SLF/IDNET om sociala innovationer och smarta byar. Webbinariet, som öppnades av riksdagsledamot Anders Norrback, avslutades med workshops. Webbinariet genomfördes i ett samarbete mellan PRO AGRIA Svenska lantbrukssällskapens förbund, Svenskfinlands Byar, IDNET, Landsbygdspolitik.fi, Leader SILMU och SILMU-byar."

Länk till Svenskfinlands Byars nyhetsblogg>>>

Li-Marie Santala